Odmor u oazi mira: Doživite čarobna Plivska Jezera i njihova bogatstva punim plućima

Plivsko jezero

Plivska Jezera, nastala prirodnim putem širenjem rijeke Plive na svom toku prema Jajcu, su jedna od najljepših prirodnih bogatstava Srednjobosanskog Kantona. Dva predivna prirodna jezera, Malo Plivsko Jezero i Veliko Plivsko Jezero, leže u bajkovitom području između Općine Jezero i kraljevskog grada Jajca, riznici prirodnih ljepota, povijesne baštine i mogućnosti za aktivan odmor. Kako ova destinacija postaje sve popularnija u svijetu putnika, želim u nastavku predstaviti nekoliko spektakularnih lokacija koje trebate posjetiti kad vas put nanese uz obalu rijeke Plive.

Udahni ljepote jezera na nekima od ovih prekrasnih lokacija

Krenete li starom cestom od Jajca prema Plivskim Jezerima, nikako ne želite propustiti poznato jajačko kupalište „Brana“ i osvježiti se u modrozelenoj vodi, gdje se u vrućim ljetnim danima svakodnevno dolaze opustiti naši lokalci. Brana je udaljena otprilike 3 kilometra od centra Jajca i ulaz na kupalište je besplatan za sve posjetioce. Bilo da ste solo putnik, u paru, grupi ili s djecom, ova lokacija je pogodna u kojem god aranžmanu dolazite.

Nastavite li se kretati zapadno istom cestom, samo na stotinjak metara od kupališta, na predivnim plivskim kaskadama, nalazi se Most ljubavi koji spaja obale Malog Plivskog Jezera te, nedaleko od mosta, šetnica uz samu obalu jezera. Svakako odvojite malo vremena za laganu šetnju kako bi doživjeli veličanstvenu faunu i floru ovog područja.

Na samo kilometar dalje, između Malog i Velikog Plivskog jezera, ponosno stoje Jajački Mlinčići, jedan od simbola i najvećih turističkih atrakcija Jajca. Mlinčići, stari oko 400 godina, koji podsjećaju na male drvene kućice, izrađeni su od hrasta te su se izvorno koristili za mljevenje žita i pšenice lokalnom stanovništvu, a danas iako nisu u funkciji, oduzimaju dah posjetiteljima iz cijelog svijeta. Pored mlinčića se nalazi park s klupama gdje možete uzeti lagani predah i uhvatiti nestvarne kadrove ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Ako ste zaljubljenik u prirodu, sa sigurnošću mogu reci da ćete biti oduševljeni bogatstvima ove destinacije, a gore navedene su samo neke od lokacija koje će vas očarati svojim prizorima.